Środa, 21 kwietnia 2021

Prezydent będzie zabiegać o wspólne stanowisko wspólnoty transatlantyckiej ws. Ukrainy

Prezydent Andrzej Duda będzie zabiegać o wspólne stanowisko wspólnoty transatlantyckiej ws. Ukrainy, a jeśli zajdzie taka potrzeba będziemy popierać zdecydowane działania, które nie dopuszczą do eskalowania kryzysu przez Rosję – powiedział Szef BBN Paweł Soloch, który odbył rozmowę ze swoim ukraińskim odpowiednikiem Ołeksijem Daniłowem.

Tematem wtorkowej rozmowy była sytuacja na Ukrainie w kontekście koncentracji rosyjskich sił przy jej granicy.

– Przedstawiliśmy naszą interpretację sytuacji, związaną z agresywnymi działaniami Rosji. Zapewniłem swojego rozmówcę, że Polska będzie wspierała Kijów, czego przejawem jest chociażby ostatnia wizyta ministra spraw zagranicznych, a także będziemy zabiegać o utrzymanie sankcji wobec Rosji – relacjonował rozmowę z szefem Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy.

Jak dodał, strona polska przedstawiła także sprawę wydalenia z Polski w ramach solidarnych działań z USA trzech rosyjskich dyplomatów oraz wsparcie udzielone w ramach Grupy Wyszehradzkiej Czechom, które nakazały opuszczenie kraju 18 pracownikom rosyjskiej ambasady.

– Mój rozmówca przestawił ocenę sytuacji związanej z koncentracją rosyjskich wojsk przy granicy. Ukraina nie wyklucza, że demonstracja siły przez Rosję w każdej chwili może się przerodzić w bezpośredni atak, który może mieć na celu między innymi zdobycie dostępu do źródeł wody, której brakuje Krymowi. Informował też o działaniach dyplomatycznych, które Ukraina podejmuje w związku z sytuacją, jak spotkanie prezydenta Wołodymyra Zełenskiego z prezydentem Francji Emmanuelem Macronem – relacjonował Paweł Soloch.

– Złożyłem kondolencje w związku ze śmiercią wielu ukraińskich żołnierzy zabitych przez specjalne komanda snajperów – dodał.

Jak powiedział minister, rozmowa dotyczyła także wydarzeń w obwodach ługańskim i donieckim, gdzie obywatele ukraińscy są zmuszani do przyjmowania rosyjskich paszportów jako warunku otrzymania pracy i świadczeń socjalnych. – Stawia to pod wielkim znakiem zapytania dalsze szanse procesu mińskiego, również z tego powodu, że prezydent Alaksandr Łukaszenka nie wydaje się osobą, która pełniłaby rolę neutralnego gospodarza ukraińsko-rosyjskich rozmów z udziałem Francji i Niemiec – podkreślił.

Zobacz także: Spotkanie Prezydenta z Sekretarz Generalną OBWE Paweł Soloch zaznaczył, że Ukrainie zależy na poparciu wspólnoty międzynarodowej, zwłaszcza NATO i UE, a także poszczególnych państw. – Najważniejszym sojusznikiem są tutaj oczywiście Stany Zjednoczone, ale mój rozmówca podkreślił też rolę Polski – powiedział szef BBN.

– Będziemy zabiegać, by temat Ukrainy pozostawał wiodącym tematem na forum NATO – zwłaszcza w kontekście zbliżającego się szczytu – w ramach Unii Europejskiej czy chociażby OBWE – powiedział Paweł Soloch, zwracając uwagę na wtorkową rozmowę prezydenta Andrzeja Dudy z sekretarz generalną tej organizacji Helgą Schmid.

Jak zaznaczył, jego rozmówca „podkreślał determinację Ukrainy do obrony suwerenności i integralności terytorialnej, wskazywał na transformację, jaką ukraińskie siły zbrojne przeszły od czasu rosyjskiej inwazji na Krym w 2014 r.; odwoływał się do solidarności międzynarodowej i starań Ukrainy o uzyskanie poparcia”, zapewnił też o woli ścisłej współpracy zarówno z NATO jako całością, jak i poszczególnymi członkami Sojuszu. – Podkreślał też gotowość do fizycznego stawiania oporu, gdyby agresja nastąpiła – dodał szef BBN.

(PAP)